Mézeskalács, a téli melengető finomság

22:03


Mézeskalács egy bögre fűszeres forralt borral, kint hideg, bent karácsonyfaillat. Ugye milyen melengető érzés már csak rágondolni is? Hát még megízlelni! A következő recepttel tuti nem fogsz melléfogni és mindössze kb 30 percre van szükséged az elkészítéséhez. 

Hozzávalók
(kb 50db mézeskalácshoz)
♥ 1 tojás
♥ 2 bögre búza finomliszt (vagy 2,5 bögre, a liszttől függ)
♥ 10 dkg margarin
♥ fél bögre porcukor
♥ 1 csomag vaniliás cukor
♥ 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék, vagy szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, szegfűbors - ízlés szerint
♥ 1 tk. szódabikarbóna
♥ 1/4 bögre méz



Elkészítése:
♥ A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, fűszerek, szódabikarbóna) egy tálban kanállal összekeverjük.
♥ Hozzákeverjük a tojást, a felolvasztott margarint és a mézet.  
♥ Először a kanállal összedolgozzuk, majd kézzel egyenletesre összegyúrjuk.Ilyenkor érdemes kicsit megkóstolni, hogy ízlésünkhöz mérten legyen fűszeres. (Ha kicsit olajos-margarinos a tészta, tegyünk hozzá még lisztet. Ha túl lisztes, akkor margarint, vagy egy kevés mézet.) 
♥ Egy kilisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Nem baj ha repedezik a széle, szaggatáskor nem lesz vele gond. 
♥  Körülbelül fél centisre kinyújtjuk, majd valamilyen bájos formával kiszaggatjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Elég kis helyet hagyni köztük, mert nem kel meg nagyon. 
♥ 180 fokra előmelegített sütőben, kis hőfokon, PONTOSAN 10 percet sütjük. Ügyeljünk rá, hogy nehogy túlszaladjunk az idővel, mert ha kihűl, akkor megkeményedhet.    







You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Flickr Images