Krémkönnyű epres édesség

6:00

Ez a mennyei epres túrócsoda nem saját recept alapján készült, de annyira finom volt, hogy muszáj megosztanom veletek. Persze itt-ott csöppet átalakítva, szokásomhoz híven. Egyébként a Nők lapja konyha Desszert nevű különszámból van az ötlet. Én kicsit kevésnek találtam a megadott mennyiségeket, így dupláztam...és lett belőle véletlenül két torta. :) Szóval tessék a receptnél maradni! :D  Egyébként mivel az eperszezon már kicsit lement, ezért csinálhatjátok bármilyen gyümölccsel, ami szerintetek jól passzol a túróhoz! 




Közepes nehézségű, kb 5-6 személyre

Hozzávalók:

- 2 dkg margarin
- 3 tojás szétválasztva
- 6 dkg cukor
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- fél csomag sütőpor
- 4 dkg liszt

- 50 dkg eper
- 25 dkg túró
- 12 dkg cukor
- 1 citrom héja és leve
- 1,5 dkg zselatin
- 0,5 dl hideg víz
- 1-2 dl hideg habtejszín
- vanília aroma


Tészta elkészítése:

Első lépésként a cukrot kifehéredésig felverem a tojások sárgájával. Ezután kimérem a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor) amibe belekeverem a sütőport. A kissé felolvasztott margarint is hozzáteszem, majd jó alaposan összekeverem gépi habverővel, hogy csomómentes legyen. A tojások fehérjét porcukorral kemény habbá verem, aztán nagyon óvatosan hozzáadagolom a tésztához, vigyázva, nehogy összetörjük a habot, mert akkor nem lesz könnyed, levegős a tészta. Egy közepes tortaformába tesszük és kb 20-25 perc alatt kisütjük 160-180 fokon. Tartsunk tűpróbát 15-20 perc után, hogy lássuk, mennyi ideig kell még sütnünk. 


Krém elkészítése:

Az epret először is megmosom alaposan és felkockázom, hagyva néhány szeletet a tetejére díszítésként. A túrót a cukorral, vaníliaaromával és citrommal jól összetöröm, vagy gépi habverővel kikeverem és hozzáteszem a feldarabolt epret, eközben pedig odateszem a zselatint a fél deci hideg vízbe, hogy kissé megszívja magát. Ez fog tartást adni a krémnek. A hűtőből épp kivett, még jó hideg habtejszínhez ízlés szerint porcukrot kanalazunk és gépi habverővel közepes fokozaton felverjük. Ez el fog tartani egy ideig. A félkemény zselatint hozzáadjuk a túróhoz, összekeverjük, ezután pedig ugyanolyan lágyan, mint a tésztánál a tojásfehérjehabot, a tejszínt hozzákeverjük a krémhez. 

Nincs más hátra, minthogy a kihűlt piskótát befedjük szép vastagon a mennyei rózsaszínes krémünkkel, feldíszítsük a tetejét eperdarabokkal, majd kis időre (vagy egy éjszakára) hűtőbe tegyük. A kis türelmetlenek akár rögtön is ehetik, de úgy nem érnek össze annyira az ízek. :) 




Mindenkinek jó sütizgetést! 


You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Flickr Images