"Szépséghibával" élni

6:00

A szépség szubjektív. És pont ezért az állításért van idézőjelben a szépséghiba szó is a címben. Hiszen ki dönti el, hogy mi a szép? Mit jelent az, hogy normális? Adjunk az adott szépségideálra?

Mindenki az egyediségre törekszik és mégis a legtöbb ember nem képes elfogadni azt, ha a saját külseje eltér a ideálnak vett képtől. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire szerethető az a másikban, ha van rajta valami utánozhatatlan. Mondjuk egy heg, egy furcsa alakú fog, vagy bármi más.



Személyes:
Nem vagyok pszichológus, így ne vedd készpénznek a gondolataimat! Ezt a posztot teljes mértékben saját tapasztalat alapján írtam meg, ugyanis nekem gerincferdülésem van. Ezt még talán soha nem mondtam ki nagyközönség előtt, de azt hiszem épp itt volt az ideje 23 évesen, hogy az elfogadás újabb szintjére lépjek. Hosszas út volt ez, de most itt vagyok...- vagyunk és abban próbálok segíteni, hogyan fogadd el magadat, a teljes valódban.

Hogyan éltem meg:
Általában nehéz volt ezzel együtt élni. Na jó, mindig nagyon nehéz volt, de ez segített nekem abban, hogy lelkileg minél erősebbé váljak. Aminek mostanra igencsak hálás vagyok. Mindig attól féltem, hogy nem vagyok elég szép ahhoz, hogy párt találjak, de megnyugtatlak. Akinek valóban komolyak a szándékai, az nem csak a külsődet fogja nézni, hanem annak szeret, aki vagy. Mindenkiben van valami hiba. Szerencsére az én életemben akadt néhány ember - főleg az ellenkező nemből, mert persze nekik jobban hiszünk - akik olyan mély benyomást tettek rám, hogy segítettek szépnek érezni magamat. Ezúton is köszönöm. Azonban! Soha ne várjuk azt, hogyha majd más elfogad, akkor az önképünk is sokkal jobb lesz. A saját kis buksinkban kell átértékelni a dolgokat. 


1. Akaraterő
Az akaraterő és a kitartás az egyik legfontosabb. Szükség van rá ahhoz, hogyha tudsz változtatni a külsődön, akkor hát tedd meg- szépen, lépésenként haladva. Ha viszont nem tudsz ellene tenni, akkor hatalmas erőre, és időre lesz szükséged ahhoz, hogy megbékélj magaddal.

2. Kompenzálás
Törekedj a belső értékeid megmutatására. Persze nem tolakodóan. Pallérozd az elméd vagy találj valamit, amiben jó vagy. A sikerélmény és a pozitív visszajelzések hatására meg fog nőni az önbizalmad és lassanként te is rájössz, hogy nem a külsőd határoz meg téged. Azonban ez még nem azt jelenti, hogy nem öltözködhetsz divatosan, nem viselhetsz szép sminket, vagy nem csinálhatsz klassz hajat. Ezek mind rásegítenek arra, hogy jól érezd magad a bőrödben. Nekem hosszasan kell válogatnom, hogy olyan ruhát találjak, ami jól áll, de mégis megy és megéri. Ami pedig a sminkelést illeti: nem azért teszem fel a makeupot, hogy egy maszk mögé bújjak kompenzálás gyanánt, hanem mert hiányzik a hétköznapjaimból a művészet. Az arcom az üres vászon, amire nap mint nap mást alkothatok az ecseteimmel. Ez nincs összefüggésben az önértékelésemmel.

3. Hagyd magad mögött a múltat
Te már nem az a kiskölök vagy, akit mindenhonnan kiközösítettek és csúfoltak. A gyerekek gonoszak tudnak lenni azzal, aki kicsit is másabb, mint a többiek. De a felnőttek mások! Az évek alatt az emberek többsége megtanul elfogadóbbnak lenni a környezetével, így nem kell a negatív véleményektől tartani.....meg amúgy sem.

4. Barátok, család, lelki társak
Az amikor egy családtag vagy barát azt mondja rád, hogy szép vagy, akkor az bizony úgy is van. És hogy miért? Nem azért, mert az anyuci szemében te vagy a legszebb, hanem mert az az illető jól ismer téged, szeret és az embert látja benned, a lelked szépségét, amit semmi sem ronthat el. Gondoljunk csak bele, hogy ez fordítva sokkal rosszabb: ha a csodás külső mögött nincs tartalom.
Ha nincs is 100 barátod, elhiheted, hogy az  a néhány, aki melletted van, az igaz barát a javából. Nem a külsőd alapján ítélt meg, ezért most adj neki egy nagy pacsit. :)

5. Vélemény
Ne mások véleménye határozza meg azt, hogy te mit gondolsz és hogyan értékeled önmagadat. Tanulj meg különbséget tenni kritika és kritika között. Nem csak a rosszaknak kell rögzülniük benned, hanem figyelj oda az építő kritikára és a szép bókokra is. Legyél jófej, kedves, intelligens, vicces és jószívű. Vagy legalább néhány ezek közül és minden rendben lesz. :)


Egy kis plusz
Mára szerintem bejárta a világot EZ a lista, melyben nem az eddig megszokott külsejű modellek lépdeltek a kifutón. Sokkal emberibb lett ez az egész, nem? Hiszen ők sem tökéletesek! :)
Egy sokkal meredekebb példa pedig Nick Vujicic esete, akinek nincsenek végtagjai, mégis képes mindenre és előadásai több millió embert érintenek meg...évente. Nos, az élet sokkal rövidebb annál minthogy apróságokból csináljunk elefántot, majd siránkozzunk azon hogy nem vagyunk tökéletesek.


Lehet, hogy voltak ellentmondások abban, amit ki akartam fejezni, de aki kicsit is hasonló cipőben jár, az érteni fogja, hogy miről beszélek. Végezetül pedig egy jó tanács: merj tükörbe nézni, sokat mosolyogni és önmagadat adni. Szeresd és tiszteld magadat. A jó duma, viccesség, kedvesség sokkal többet számít mindennél. 

Remélem hasznos volt ez a bejegyzés mindenki számára. Ha kérdésed, vagy bármi megjegyzésed lenne, nyugodtan írj egy kommemtet, vagy akár levelet. :)


Legyél szabad és ragyogj! Szeress, hogy szerethessenek.


You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Flickr Images