Mennyei meggyes-túrós lepény

6:00

Ma egy nagyon finom túrós süteménynek a receptjét osztom meg veletek, ami után biztos, hogy minden túróimádó megnyalja mind a tíz ujját. :) Igen egyszerű az elkészítése, próbáljátok ki! :)


Hozzávalók:

Tésztához:
►50 dkg liszt
►2 kávéskanál sütőpor
►fél kávéskanál szódabikarbóna
►2 csipet só
►3-4 ek. cukor
►1 cs. vanilliáscukor
►2-4 ek. kakaó
►2 tojás
►1-2 tk. vanillia aroma
►15 dkg margarin
►2-3 ek. tejföl


Feltéthez:
►500 g túró
►2 dl tejföl
►cukor ízlés szerint
►1 csipet só
►2 cs. vanilliáscukor
►1 ek. vanillia aroma
►2-3 lapos ek. gríz
►1 citrom reszelt héja + pár csepp leve
►5 tojás különválasztva
    +
►cukrozott magozott meggy


Tészta készítése:
A száraz hozzávalókat kimérem és összekeverem, majd ezt rárakom a 2 tojásra. Kicsit összedolgozom és azután jön rá az olvasztott margarin. Kézzel gyúróm addig, míg egynemű tésztát kapok. Szükség szerint tejföllel hígítom addig, hogy a tészta összeálljon egy lágy gömbbé, ami maximum egy picit ragad. Fél-1 órára hűtőbe letakarva hűtőbe teszem.




A feltét:
A túrót összekeverem a tejföllel, adok hozzá grízt, vanillia aromát, a cukrokat, egy csipet sót, aromát, reszelt citromhéjat és levet. Én a legtöbb sütibe, de főleg a túrósokba és a piskótákba szoktam tenni citromot és vanillia aromát, mert ennek a kettőnek a keveréke isteni ízt kölcsönöz! Ha beleraktuk az összes hozzávalót, akkor egy villával alaposan összedolgozzuk. Ez után jön, hogy a tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját beletesszük a túrókrémbe. A fehérjét egy evőkanál porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is a túróhoz forgatjuk. Ügyeljünk rá, hogy ne kavarjuk túl gyorsan, mert akkor a fehérjehab összetörik.



Végső lépések:
A tésztát egy kilisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk és beletesszük a kivajazott tepsibe. Kicsit átszurkáljuk az egészet villával. Erre jöhet rá a túrókrém, amit egyenletesen eloszlatunk. Tehetünk a tetejére meggyet, de ez ízlés dolga. Én imádom, ezért jó bőven szórtam rá.


180 fokra előmelegített sütőben, lassú tűzön sütjük kb 30 percet, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. Ha kész, hagyjuk kicsit kihűlni a tepsiben, csak azután vágjuk fel.



Jó étvágyat! :)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Flickr Images