Egyszerű, gyors és ízletes linzer

6:00

Kiskorom egyik legjobb élménye, mikor ültem a nagymamám étkezőjében és vártam, hogy végre hozza a nagy tepsi, meleg és illatos linzereket, amiket sütött. Ránk várt az a magasztos feladat, hogy a házi baracklekvárjával összeillesszük a virág alakú darabokat. Egyszerűen imádtam segíteni neki...És pont ezért, mikor legutóbb azon gondolkodtam, hogy mit süssek, eszembe ötlött a házi linzer mennyei omlóssága a fanyaran édes lekvárral. És összecsordult a nyál a számban!


Hozzávalók (2-3 fő részére):
35 dkg liszt
10 dkg cukor
1 kk. szódabikarbóna
20 dkg vaj
2 tojássárgája
1 citrom resztelt héja+ fél citrom leve
1 tk. vanilliaaroma 
kevés tejföl (ha szükséges)
sárgabarack (vagy más egyéb) lekvár


Elkészítése:
A lisztet, cukrot és a szódabikarbónát vegyítjük, majd hozzátesszük a 2 tojássárgáját és a vajat. Lehetőleg szoba hőmérsékletű vajat használjunk, hogy könnyebb legyen a többi hozzávalóval elmorzsolni. Azonban én ha közvetlenül a hűtőből veszem ki, akkor egy mikrózható tálban egy kicsit megolvasztom, ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró.  Ízesítsük a vanilliaaromával és a citrommal. 


Az egészet gyúrjuk össze kézzel addig, míg egynemű tésztát nem kapunk, ami nem morzsolódik. Ha szétesik a tésztánk, akkor tegyünk hozzá fokozatosan egy pici lisztet. Ha viszont túl kemény lett, akkor adagoljunk hozzá egy kevés tejfölt, addig, amíg lágy nem lesz a tésztánk. 
Hagyjuk pihentetni legalább egy órát, de lehet egy éjszakát is. 


Ha letelt az idő, akkor egy lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk a tésztát 4-5 mm-esre és egy közepes-nagy tésztaszaggatóval köröket formázunk. Ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, azután berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 10-15 percre. Minden sütő másképp viselkedik, így figyeljük a színét, hogy maradjon világos zsemleszínű. Ügyeljünk rá, hogy ne süssük sötétebbre, mert akkor kiszárad és kihűlve kemény, morzsálódó lesz. 


Ha kész és kihűlt, akkor két köröcskét lekvárral ragasztunk össze. Ízlés szerint lehet margarinnal olvasztott csokoládéval burkolni. 



Jó étvágyat hozzá! :)

You Might Also Like

0 megjegyzés

Like us on Facebook

Flickr Images